Vorige week kreeg ik ineens een idee. Ik dacht: hoe leuk zou het zijn om een schrijfwedstrijd te organiseren? Dat is voor jou meteen een goede stimulans om je pen te laten dansen! Een concrete schrijfopdracht met een deadline, plus de kans om een fantastische prijs te winnen, levert motivatie om aan de slag te gaan.

Ik weet zeker dat jij de hoofdprijs wilt winnen: de schrijftraining Schrijf je verhaal stap voor stap met Marjon Sarneel! Een  traject dat jou negen maanden lang schrijftechniek en verhaalstructuur leert. En waarbij je iedere week nieuwe lessen en schrijfopdrachten krijgt.

Er valt nog meer te winnen

Als jij wint, kun je die prijs voortaan altijd vermelden. Bovendien wordt jouw winnende verhaal ‘Het Verhaal van de Maand’. Op 1 november valt het in honderden e-mailboxen,  mét jurymotivatie waarom juist jouw verhaal het beste is.

Dat impulsieve besluit van mij bracht een berg werk met zich mee. Voordat jij mijn uitnodiging kreeg, moest niet alleen de opdracht bedacht worden, maar ook de website moest worden aangepast en ik had natuurlijkeen medejurylid nodig.

De opdracht lag voor me op tafel

De opdracht was snel voor elkaar. Want juist op dat moment had ik mijn verhaal ‘De Kok die Slikte’  voor me. Dat verhaal moest worden ingekort om te passen in de serie ‘Verhaal van de Maand’. Als jij meedoet aan de schrijfwedstrijd mag je met mijn verhaal doen wat je wilt. Alleen de titel moet gehandhaafd blijven en dus passen bij wat jij schrijft. Daarnaast moet het verhaal exact 335 woorden tellen. Heel simpel dus; je schrijft een verhaal van 335 woorden met de titel ‘De kok die slikte’.

De uitdaging

Dat precieze aantal woorden is een extra moeilijkheidsfactor. Op lengte schrijven is een uitstekende schrijfoefening. Ik raad je aan om in eerste instantie niet op je woordenteller te letten. Concentreer je eerst op het verhaal. Hoe begint het? Wat is de plot? Hoe eindigt het?Je zult ontdekken dat je met die titel alle kanten op kunt.

Zó breng je jouw verhaal op lengte

Pas als je helemaal tevreden bent over je verhaal, breng je het op lengte. Als je teveel woorden hebt – en dat is meestal het geval –  controleer je of alles wat je hebt geschreven van belang is. Kijk ook of je hetzelfde soms in andere woorden nóg een keer hebt opgeschreven. Dat gebeurt heel vaak.

Als je er zelf niet uitkomt, zoek dan een meelezer. Die kun je vinden op fora over schrijven of in de commentaren onder mijn blogs. Twee zien altijd meer dan één.

Mijn jurylid

Als jurylid heb ik Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga bereid gevonden. Fantastisch zoals zij onmiddellijk ruimte in haar agenda maakte om de websitepagina’s mee door te nemen en een en ander te bespreken. Wij hebben samen al vaker schrijfwedstrijden gejureerd, dus we hebben ervaring. Ik kan je vertellen dat het een hele klus is om stapels en stapels verhalen door te spitten en het eens te worden over de winnaar.

Aukje-Tjitske Dieleman-Hovinga is een van mijn gevorderde cursisten; ze heeft aan allerlei schrijftrainingen en cursussen meegedaan. Bovendien heeft ze een eigen Tekst- en redactiebureau: Semper Scribo.

De eerste bijdragen zijn onderweg

Inmiddels hebben Aukje-Tjitske en ik al gehoord van een aantal enthousiaste deelnemers. Mensen die heel graag een van de prijzen willen winnen en hun best doen om een zo origineel mogelijk verhaal af te leveren.

De deadline is 20 oktober. Dan moet je verhaal binnen zijn. Ben jij ook al begonnen? Loop je tegen bepaalde zaken aan? Loop je misschien vast? Stel je vragen in het antwoordveld onder de blog. Ik beantwoord ze graag!

Vind je deze wedstrijd leuk? Deel dit blog dan met je netwerk. Dat kan heel eenvoudig via de sociale media knoppen hieronder.

Laten we samen de wereld betere verhalen schenken!

Nog niet geabonneerd? Als je geen blog meer wilt missen, vul dan het antwoordformulier rechts bovenaan de pagina in. Je ontvangt mijn blog dan wekelijks op donderdag in je mailbox.