Maak zoveel mogelijk fouten

Door Marjon Cosijn

Je leest het goed: dit blog heet: ‘Maak zoveel mogelijk fouten’. Wie geen fouten maakt, maakt namelijk niets. Het schrijversvak leer je met vallen en opstaan. Het is belangrijk om als schrijver vaak te vallen. De uitdrukking is niet voor niets: ‘je leert het meeste van je fouten’.

Dus schrijf! En ontdek waarom jouw verhaal niet werkt. Waarom je personage niet tot leven komt. Waarom de plot niet geloofwaardig is. Vraag feedback van iemand die er kijk op heeft. Zo kom je verder.

Schrijf en gebruik naast je techniek ook je intuïtie. Vaak ‘weet’ je wel of iets klopt, maar kun je er de vinger nog niet op leggen. Onderzoek, vraag hulp en ontdek wat er aan de hand is.

Deze ontdekkingen helpen je vooruit. Maar ik geef je hieronder ook een rijtje te vermijden fouten. Struikelblokken die je niet verder helpen. Instinkers die ervoor zorgen dat je nooit een afgerond verhaal produceert. Obstakels waar je omheen kunt als je ze herkent.

Lees even mee:

1. Praat niet over je verhaal, blog of roman voordat het af is

Door er met anderen over te praten, haal je kracht uit het idee dat je bij je draagt. Het wordt fletser, flauwer. Gebruik die opwindende, bruisende energie voor je nieuwe idee. Schrijf!

2. Verlies je niet in research

Akkoord, als jij een roman wilt schrijven over een tienjarig meisje in de middeleeuwen, zul je je moeten verdiepen in die tijd. Maar je kunt je gemakkelijk verliezen tijdens je research. Rondom het onderwerp lezen is zoveel eenvoudiger dan je eigen verhaal gaan schrijven. Dus laat je niet verleiden om nóg meer te lezen. Schrijf!

3. Stel niet uit

Dit sluit aan bij het tweede punt. Wacht niet op het juiste moment, de juiste stemming, inspiratie of het ultieme idee. Laat je pen bewegen en merk dat de ideeën gaan stromen. Schrijf!

4. Leg niets uit

Lezers willen geen lezing, geen uitleg, geen verhandeling. Zij willen een verhaal. Dus verlies je niet in verklaringen, toelichting of commentaren. Laat de tekst voor zich spreken.

5. Dwaal niet af

Ken jezelf. Heb je de neiging om dingen heel uitgebreid te vertellen en verlies je je in allerlei zijpaden? Maak dan een schema voor je begint te schrijven en houd je daaraan.

6. Geef niet op

Volharding, doorzettingsvermogen, vasthoudendheid. Ze horen net zo goed bij de schrijver als talent en fantasie. Schrijven is voor volhouders en de beloning is zoet.

7.Vergeet niet dat schrijven herschrijven is

Een eerste versie is niets meer dan dat: een eerste versie. Het verhaal staat op papier, de laatste punt is gezet. Leg het weg en herlees het later. Of geef het aan iemand die er iets zinnigs over kan zeggen en bereid je voor op herschrijven.

Er zijn natuurlijk nog meer fouten die je gemakkelijk kunt vermijden. Die ken jij wellicht al uit de praktijk. Schrijf ze hieronder in het reactieveld. Welke fouten heb jij geleerd te vermijden? Laten we elkaar helpen om betere verhalen te schrijven. Laten we elkaar ondersteunen en samen het plezier delen van die ontdekkingsreis.

Laten we samen de wereld betere verhalen schenken!