Welke professionals kunnen jou als schrijver ondersteunen?

OSMC-gastblog door redacteur, schrijfcoach en corrector Eveline Broekhuizen

Schrijven doe je meestal alleen. Je gaat aan je bureau zitten, staart naar een leeg scherm en misschien even uit het raam, en dan moet het gebeuren: je verhaal komt langzaam maar zeker tot stand. De eerste herschrijfrondes doe je wellicht ook nog alleen. Maar als je het serieus en professioneel wil aanpakken, zul je daarna al gauw anderen inschakelen. Professionals op dit gebied: schrijfcoaches, proeflezers en redacteurs. Wat doen zij en welke verschillen zijn er?

Schrijfcoaching

Een schrijfcoach ondersteunt en begeleidt je tijdens het schrijven. Je kunt hem (of haar, maar ik houd het in dit blog voor het gemak even op hem) zelfs al voordat je begint met schrijven inschakelen. Dan helpt een schrijfcoach je met het ontwikkelen en structureren van je ideeën. Tijdens het schrijven moedigt de coach je aan en stimuleert hij je om verder te schrijven. Een schrijfcoach richt zich dus vooral op het proces.

Proeflezen

Als je het verhaal helemaal hebt opgeschreven, en misschien al een of enkele keren hebt herschreven, dan kun je het naar proeflezers sturen. Vaak zijn dit bekenden of familie, maar het is aan te bevelen om (ook) een professionele proeflezer in te schakelen, aangezien die onbevooroordeeld zal zijn. Proeflezers lezen het gehele manuscript en geven er commentaar en feedback op, aan de hand waarvan je je verhaal kunt verbeteren en herschrijven.

Proeflezen wordt ook wel het beoordelen van manuscript of tegenlezen genoemd. Verwar het niet met de Engelse term proofreading. Dit betekent namelijk het corrigeren van de zetproef, dat pas in een veel later stadium aan de orde komt.

Redactie

Als er een versie van je verhaal voor je ligt waar je redelijk tevreden over bent, kun je een redacteur inschakelen. Een redacteur richt zich minder op het proces dan de schrijfcoach, en meer op het product: de tekst. Hij redigeert het verhaal, dat wil zeggen dat hij inhoudelijke feedback geeft en de tekst verbetert.

Afhankelijk van de kwaliteit van de tekst kunnen er meerdere redactierondes plaatsvinden. Zie dit als het filteren van water: eerst worden de grote onvolkomenheden uit het manuscript gezeefd en met elke ronde wordt de zeef fijner. Eerst let de redacteur dus meer op de structuur en de inhoud op hoofdstuk- en alineaniveau, later meer op de stijl op zins- en woordniveau.

Voor redactiewerkzaamheden worden allerlei termen gebruikt, soms afhankelijk van het niveau waarop de redactie plaatsvindt. In mijn volgende gastblog zal ik deze bespreken. Als je gaat samenwerken met een schrijfcoach of redacteur, bespreek dan in elk geval goed wat de werkzaamheden zijn en wat jullie beiden verwachten. En als je nog vragen hebt, kun je deze onder aan dit blog aan mij stellen!

Om nóg meer inzicht in dit onderwerp te krijgen, maakte Eveline Broekhuizen voor jou een infographic over het proces: Van idee tot boek. Deze kun je hier bekijken en downloaden.

Welke vraag heb jij voor redacteur Eveline Broekhuizen?

  • Is het je duidelijk wat een redacteur voor jou als schrijver kan betekenen?
  • Heb je een vraag over een specifieke zin of tekst voor Eveline? Denk er dan aan om ook je tekstfragment in het antwoordveld te zetten. Zo leren we samen.

Eveline Broekhuizen is redacteur, schrijfcoach en corrector

Eveline Broekhuizen is redacteur, schrijfcoach en corrector. Zij begeleidt schrijvers tijdens de geboorte van hun boek: van coaching, redactie en correctie tot en met advies over uitgeven.

In 2013 is Eveline haar bedrijf Elibro Tekst & Redactie gestart. Daarvoor heeft ze Nederlandse taal en cultuur gestudeerd en de Master Redacteur/Editor behaald, en ruim vijf jaar bij diverse uitgeverijen gewerkt. Inmiddels heeft ze een flink klantenbestand opgebouwd van auteurs, uitgeverijen en organisaties. Je kunt Eveline volgen op Facebook en LinkedIn.