Tijdgebrek is de belangrijkste reden om niet te schrijven.

OSMC-blog door Marjon Cosijn

Het verhaal dat je graag wilt schrijven, ligt bij wijze van spreken klaar in je hoofd, maar je schrijft niet vanwege tijdgebrek. Je agenda staat voortdurend vol met afspraken. Je rent van hot naar haar. Alles is belangrijk. Belangrijker dan schrijven.

Straks heb ik tijd om te schrijven

We willen graag geloven dat we nog tijd genoeg hebben. Volgende maand, volgend jaar, als de kinderen uit huis zijn, als oma niet meer zoveel zorg nodig heeft, dan ga ik schrijven.

Wist je dat mensen op hun sterfbed zelden spijt hebben van fouten die ze hebben gemaakt? Wist je dat mensen aan het eind van hun leven vooral spijt hebben van dingen die ze niet hebben gedaan? Dingen waar ze naar verlangden, maar die er nooit van gekomen zijn?

Hoe jammer zou het zijn als jouw verhaal nooit geschreven zou worden.

We houden onszelf voor de gek

Ik ontvang veel mailtjes van mensen die wel willen schrijven, maar mij laten weten dat ze daar nu nog geen tijd voor hebben. Dat ze blij zijn met mijn tips en dat ze die bewaren voor later.

Natuurlijk zijn er drukke periodes in ieders leven. Natuurlijk kom je soms nauwelijks aan jezelf toe. Maar dat is geen constante situatie. Iedereen heeft 24 uur in een dag en toch zijn er genoeg mensen die wél schrijven.

Gek genoeg is tijdgebrek niet altijd de werkelijke reden waarom mensen niet beginnen met schrijven. Dat zeggen ze wel en dat geloven ze ook, maar we zijn heel slim om onszelf voor de gek te houden.

Is tijdgebrek de werkelijke reden?

De echte reden is dat schrijven niet zo eenvoudig is. Zolang je schrijfplan in je hoofd zit, lijkt alles voor de hand te liggen. Maar zodra je er echt voor gaat zitten, ontdek je dat je keuzes moet maken. Keuzes waarvan je de consequenties niet kunt overzien.

Je moet een hoofdpersoon kiezen, een titel, een startpunt, een conflict, tegenspelers en nog veel meer. Dat valt niet mee als je daar voor het eerst aan moet beginnen en je hebt weinig of geen theoretische kennis.

Een mens houdt zich van nature liever bezig met zaken die hem gemakkelijk afgaan, waarvan hij weet dat hij het voor elkaar krijgt of met iets dat onmiddellijk resultaat oplevert.

Je kunt je leven veranderen

Het is de moeite waard om je agenda eens goed onder de loep te nemen en je af te vragen waar je blij van wordt. Op dagelijkse basis, op weekbasis, op maandbasis en op jaarbasis.

Maak er een spel van met jezelf. Neem even tijd en schrijf alle zaken op waar je energie van krijgt. Maak dan een andere kolom en noteer alles wat je energie kost, waar je tegenop ziet, wat je leegzuigt, waar zuchtend je schouders onder zet.

Wedden dat er twee lijstjes ontstaan? Bekijk het lijstje dat je geen energie oplevert en neem een paar beslissingen. Besluit om een en ander af te stoten. Afscheid te nemen. Een streep te zetten.

Zo creëer je ruimte voor jezelf. Voor die dingen die belangrijk voor je zijn.

Het verlangen blijft knagen

We vinden het allemaal belangrijk om er te zijn voor anderen.  Vrienden die ons nodig hebben. Kinderen die aandacht vragen. Ouders die wat ondersteuning kunnen gebruiken.

Dat is ook belangrijk, maar nóg belangrijker is het om jezelf te geven wat je nodig hebt. Je kunt niet schenken uit een lege kan. Door keuzes te maken en tijd vrij te maken om werkelijk te starten met schrijven, doe je jezelf een groot plezier.

Het verlangen naar schrijven is er niet zomaar. Dat verlangen bestaat omdat er iets in jou is dat gehoord wil worden.

Intentie helpt ook

Het is zó de moeite waard om aan de slag te gaan met je verhaal. De tijd die je aan jezelf schenkt, is voedend op meerdere niveaus.

In plaats van uit te rusten met Facebook of Netflix kun je nieuwe energie opdoen door aan je verhaal te werken. Uit ervaring weet ik dat het zetten van een intentie enorm helpt.

In je agenda schrijftijd reserveren. Met jezelf afspreken dat je tenminste een bepaalde tijd blijft zitten. Tegen anderen zeggen dat je niet beschikbaar bent en waarom. Dit soort dingen doet wonderen. En je zult zien hoe blij je wordt naarmate je verhaal vordert.

Over het onderwerp Tijdgebrek heb ik ook een video gemaakt. Daarin geef ik nog meer tips, zodat ook jij tijd kunt vinden om je verhaal op te schrijven.

Vraag gratis video over tijdgebrek aan