Waarom schrijven begint met lezen

Door Marjon Cosijn

Ik weet niet hoe dat bij jou was, maar als kind verslond ik boeken. Vanaf het moment dat ik de magische wereld van het alfabet had ontdekt, las ik altijd en overal.

Verhalen over meisjes zoals ik, die in werelden leefden die ik niet kende. Meisjes die dingen deden waar ik niet van durfde te dromen. Meisjes die dromen hadden die mij inspireerden. Gelukkig werd lezen in mijn omgeving niet gezien als tijdverspilling.

Tegenwoordig bestaan er allerlei onderzoeken die uitwijzen dat kinderen slimmer en socialer worden van het lezen van boeken. Maar lezen pakt niet alleen positief uit voor kinderen, ook voor volwassenen biedt lezen louter voordelen.

Martijn Joosse van Mustreads.nl somt ze op in deze blog. Op mijn beurt wil ik het belang van lezen voor schrijvers benadrukken, want het schrijven begint bij lezen; daar gaat mijn blog van deze week over.

Zorg dat je gevoed blijft

Wie schrijft, put uit zichzelf. Ook schrijvers die roepen dat zij geen autobiografische elementen gebruiken, inspireren hun personages en hun conflicten op de wereld om hen heen. Niemand gaat geblinddoekt door het leven, dus je ondergaat allerlei invloeden, of je wilt of niet.

Om uitputting te voorkomen, moet je jezelf voeden. Je moet ervoor zorgen dat je steeds nieuwe beelden, frisse ideeën en andere invalshoeken tot je beschikking hebt. Dat doe je onder andere door in contact te zijn met kunst en in het bijzonder met het werk van andere schrijvers. Door veel tot je te nemen, gaan jouw creatieve bronnen nóg beter stromen.

Angst om te imiteren

Wees niet bang dat je gaat imiteren. Misschien zul je een keer in de stijl van deze of gene schrijven, maar vertrouw erop dat je hierdoor vooral je eigen manier van schrijven ontwikkelt en sublimeert. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je schrijfkilometers maakt.

Er is al zoveel

Laat je vooral niet ontmoedigen door alles wat er al is. Alleen al het feit dat jij liever schrijft dan danst of beeldhouwt, wil zeggen dat schrijven de manier is waarop jij je het beste kunt uiten. Iedereen weet instinctief wat bij het beste bij hem past.

Door veel te lezen, maak je je allerhande schrijftechnieken eigen. Dat is een onbewust proces. Zoals een kind al spelend leert, zo leert een schrijver al lezend.

Op die manier zorg je niet alleen voor inspiratie, maar je vult dus ook de gereedschapskoffer die onder je schrijftafel staat. In die koffer zitten jouw schrijfvaardigheden en daarmee kun je dat wat jij te zeggen hebt, op de meest effectieve manier vormgeven.

  • Lees jij romans? Zo ja, welke schrijver inspireert jou?
  • Lees je hetzelfde soort boeken/verhalen die je zelf schrijft/wilt schrijven of kies je een heel ander genre?
  • Lees je ter ontspanning of heb je een blocnote op schoot? Schrijf daarover in het antwoordveld en praat mee. Laten we samen de wereld betere verhalen schenken!