Wanneer schrijf je lange zinnen?

OSMC-blog door Marjon Cosijn

Wat is beter: korte of lange zinnen? Die vraag hoort bij de Vragen Top 10 over schrijven. Hoog tijd dus voor een OSMC-Blog over dit onderwerp. Vandaag aandacht voor lange zinnen. Waarom zou je een lange zin schrijven?

We beginnen met Ce que j’appelle l’oubli. Dat is een novelle van Laurent Mauvignier die slechts uit één zin bestaat, terwijl het boekje 60 pagina’s telt. Deze novelle is niet bedoeld als schrijfexperiment. Het was niet de bedoeling van de schrijver om eindeloos woorden achter elkaar te plaatsen, alleen om een indrukwekkende lange zin te produceren.

Dan had hij net zo goed een willekeurige lange zin kunnen schrijven. Zoals bijvoorbeeld gebeurde op deze website: www.delangstezin.nl. Tot mijn verrassing ontdekte ik deze website waar geen auteur, geen contactmogelijkheid, geen foto’s, geen andere artikelen of verhalen en geen links te vinden zijn. Hier staat niets anders dan één zin. Die zin telt 9861 woorden. Het verschil tussen de Ce que j’appelle l’oubli en deze zin lijkt mij het antwoord op de vraag: waarom zou je een lange zin schrijven.

Het verschil zit in de betekenis

De Franse novelle vertelt een verhaal. Er is een man aan het woord die zo verontwaardigd is dat hij niet in staat is om te stoppen met praten.

Op de website www.delangstezin.nl staat letterlijk: ‘…we beginnen gewoon opnieuw met het formuleren van De Langste Zin, want ik heb er niet alleen de tijd voor, maar ik heb ook een arrangement dat me vertelt dat ik vanavond eraan toe ben, dat ik het vanavond moet doen: het maken, het formuleren en het inspreken en voorlezen van De Langste Zin, wat die dan ook mag inhouden, want dat maakt eigenlijke helemaal niet uit; het uitgangspunt is ongelooflijk banaal, want het gaat puur om lengte…’

Je kunt je dus de moeite besparen om al die 9861 woorden van www.delangstezin.nl te lezen. Voor zover ik weet is de Franse novelle niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar als je Frans leest, is dit een aanrader. Deze lange zin is zo’n bijzonder relaas dat hij zelfs op toneel wordt gebracht.

Je kunt met zinslengte spelen

De auteur van www.delangstezin.nl had geen ander doel dan een recordaantal woorden achter elkaar.

De Franse auteur probeert met zijn puntloze tekst iets bereiken. Hij streeft naar een effect. Hij wil dat de lezer zou begrijpt hoe radeloos zijn personage is. Hij wilde de lezer ademloos achterlaten. Dat is een uitstekende reden een lange zin te gebruiken, maar een lange zin kan ook een heel ander effect hebben.

Er zijn nog meer redenen om lange zinnen te gebruiken.

  • Als je je tekst wilt vertragen.
  • Als je bij de lezer een gevoel van oneindigheid wilt oproepen.
  • De lezer meevoeren in een dromerige sfeer.

Ken jij nog andere redenen? Schrijf ze hieronder in het antwoordveld en praat mee!

  • Houd jij je bewust bezig met de lengte van je zinnen in je verhalen of romans?
  • Ken je een Nederlands voorbeeld waarin extreem lange zinnen worden gebruikt?
  • Heb je ooit geëxperimenteerd met langere of kortere zinnen? Wat was de uitkomst? Deel je ervaringen hieronder.
  • Hoe voorkom jij dat je zinnen te lang worden?